Sibīrijas store

Sibīrijas store (lat. Acipenser baerii). Saldūdens un migrācijas zivis, kas garumā sasniedz līdz pat 2 m un sver līdz pat 200 kg. Stores gaļa ir ļoti garšīga, tā tiek lietota svaigā, sālītā vai kūpinātā veidā. Senām tautām store tika uzskatīta par cēlu mielastu. Romas impērijā stores, pasniedzot uz galda, tika rotātas ar ziediem. Grieķijā tās gaļa tika uzskatīts par dižāko mielastu, savukārt Ķīnā tās tika pataupītas imperatoru galdiem. Anglijā un Francijā tiesības ēst stores piederēja tikai suverēniem un bagātākajiem augstmaņiem. Arī Krievijā stores gaļa ir augsti vērtēta.

Storveidīgo kārtas kaviārs

Storveidīgo kārtas kaviārs tiek atzīts par delikatesi. Visā pasaulē tas tiek augsti vērtēts tā garšas īpatnības dēļ. Tas pamatoti tiek uzskatīts par dārgāko produktu. Izejvielas kaviāra ražošanai – storveidīgo kārtas kaviārs: belugas, stores un sterletes. Storveidīgo kārtas zivis ir viena no senākajām saldūdens zivju sugām uz Zemes, iespējams, stores ir vismaz 250 miljoniem gadu senas. Storveidīgo kārtas kaviāram piemīt atšķirīgs, gandrīz nemanāms aromāts, olu apkārtmērs ir ne mazāk kā 1 mm diametrā.

Varavīksnes forele

Varavīksnes forele (lat. Oncorhynchus mykiss) ieguva savu nosaukumu par godu sudrabainajai nokrāsai un plankumiem uz muguras, kā arī plašajai varavīksnes svītrai gar sāniem. Varavīksnes foreles izcelsmes vieta ir Kalifornija. Varavīksnes foreles gaļa satur 18% olbaltumvielu. Šī zivs ir ļoti populāra, par cik no tās pagatavotās maltītes ir garšīgas un veselīgas. Foreles gaļa satur vitamīnus A, B, D, E un minerālvielas, kā, piemēram, kāliju, kalciju, dzelzi, hromu, selēnu, nātriju un cinku. Skābes Omega-3 un Omega-6 ir labvēlīgas sirdsdarbībai, pasargā asinsvadus no holesterīna "plāksnes". Foreles gaļa var būt balta, rozā vai sarkana. Tai piemīt maiga un izsmalcināta garša. Garšu un unikālo aromātu foreles gaļai piešķir iekšējo muskuļu tauku slānis. Forele labi sader ar ingveru, citronu un zaļumiem. Ieteicams lietot svaigu vai atdzesētu. Foreli cep, grauzdē, sāla, kūpina. To izmanto zupām, pamatēdieniem, japāņu suši.